top of page

My Story

   15 Years of Brewing mead   

Uit de hand gelopen hobby

Ongeveer 17 jaar geleden ben ik in contact gekomen met mede. Tijdens een fantasyfestival in Lisse. 

De mede ging er in als limonade, en ik hield er geen kater van over!! Puur natuur dus!! 

Het jaar daarna, op hetzelfde festival, bleek dat mijn favoriete mede uitverkocht was en zelfs niet meer te bestellen was. 

Omdat de andere mede’s (volgens mij) minder lekker waren, en ik vanuit huis had meegekregen hoe je wijn kunt maken, ben ik zelf mede gaan maken, want dat is wijn uit honing. 

Via internet recepten zoeken, combineren en uitproberen.. Eerst met een 5 liter fles, maar al snel tweedehands een aantal andere flessen op de kop weten te tikken. In de loop van tijd heb ik een aardig scala aan flessen verzameld om te gebruiken. Voldoende om het hele jaar door bezig te zijn, en van een uit de hand gelopen hobby een bedrijfje te maken.

Echte honing!! 

In eerste instantie haalde ik potjes honing uit de supermarkt, wat prima werkte en aardig smaakte, maar toen ik gevraagd werd om tijdens een evenement in Sassenheim te demonstreren hoe je mede maakt, heb ik een lokale imker gevraagd om een emmer echte honing. De smaak van de honing zélf al was zo veel beter, lekkerder dan de supermarkt honing, en de mede die ik er van maakte was geweldig!! 

Voor mij dus geen supermarkthoning meer (die meestal toch gemengd is met glucose stroop) 

Een ander bijkomend voordeel is, is dat ik sinds ik met echte imker honing bezig ben, ik geen last meer heb van hooikoorts.. Het is voorbarig om te zeggen dat dat door de honing komt, maar het komt vaker voor bij het gebruik van echte honing, heb ik gehoord.

Bijzondere smaken 

Omdat de mede van gewone honing af en toe ging vervelen, ben ik ook gaan werken met bijzondere honingsmaken. Om de standaard mede van bloemenhoning lekkerder te maken ben ik ook met extra smaken gaan testen.. Variërend van kruiden tot fruit, en dan zo natuurlijk mogelijk, dus onbespoten en zelf geoogst. En dankzij een aantal bijzonder goede vrienden kan ik pruimen, stoofperen en kersen bij hun oogsten, of in de natuur vlierstruiken langsgaan, voor de bloesem of bessen in het najaar. Mijn nieuwste smaak is typisch hollands, namelijk een mede met dropsmaak !!! en dan natuurlijk als een zoete en een zoute variant en heb ik nu lindehoning en dennenhoning staan, die róepen om verwerkt te worden tot mede!!!

bottom of page